Sünnet, çocuklarımızın sağlığı açısından oldukça önemli bir operasyondur. Sünnetin belirli bir zamanı yoktur. Bu durum tamamen ebeveynlerin belirlemiş olduğu zamanda firmamız tarafından gerçekleştirilir. Sünnet için istediğiniz herhangi bir yaşta çocuğunuzu sünnet edebiliriz. Birçok ebeveyn sünnet ne zaman yapılmalı sorusunun cevabını bilmemektedir. Bu sorunun cevabı her döneme göre değişiklik gösterir.
Sünnet Hangi Yaşlarda Yapılmalı
Sünnet ülkemizde özellikle dini ve geleneksel açıdan yapılan bir işlem olduğu için çocuk yaş olarak tabir edebileceğimiz 0-17 yaş grubudur. Tıbben sünnet her yaşta yapılabilmektedir. Çok yakın tarihe baktığımızda okul öncesi dönem çocuğun iyileşmesi ve geleneksel merasimlerin yapılması için tercih edilmiştir.
Hızlı bir şekilde ifade edilecek olursa; çocuğun ya anlamayacağı ya da anlayacağı bir yaş olarak tanımlamak doğru olacaktır. Ancak önemli olan ailenin, uzmanla sünnet öncesi görüşmesi ile, çocuğun ruhsal ve bedensel sağlılı da değerlendirilmesidir.
Ancak patolojik fimozis dediğimiz sünnet derisinin ucunun dar olması sebebiyle oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonu yaşa bakılmaksızın sünnet yapılmasını gerektirebilmektedir.
Yenidoğan Sünneti Ne Zaman Yapılmalıdır?
Yeni doğan bebeklere doğduktan yaklaşık iki hafta sonra sünnet işlemi yapılmaktadır. Yeni doğan bebeklerde yapılan sünnetin avantajı iyileşme süresinin daha hızlı atlatılmasıdır. Bebekler operasyonun bilincinde olmadıkları için psikolojik bir süreç geçirmezler. Kolaylıklarının yanı sıra zor yönleri de vardır. Yenidoğan, bebek sünneti komplikasyonalara en açık olan dönemdir. Bu yüzden uzman ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.
Yeni doğan sünneti, bebeklerin bu süreci fark etmemeleri açısından aileler tarafında tercih edilen dönemdir. Krem halde üretilen anestezilerin sağladığı avantajlar, enfeksiyon kapma olasılığın azalması ve hızlı iyileşme süreci de değerlendirildiğinde bu dönemde sünnetin tercih edilmesinin nedenleridir.
Çocuklar İçin Sünnet İşlemi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çocuklarda en uygun sünnet yaş dönemi 6 yaşından sonradır. Çünkü daha erken yaşlarda çocukların psikolojik olarak etkilenmesi söz konusu olabilir. Buna sebep olmamak için sünnet için önerilen en ideal yaş 6 ve üstü yaş gruplarıdır. Çocuk sünnetinin avantajı işlemden sonra çocuğun ihtiyaçlarını daha iyi anlayabileceği ve dile getirebileceği bir yaş grubu olmasıdır. Böylece herhangi bir sünnet sonrası komplikasyon oluştuğunda kolayca tespit ve müdahale edilebilir.
Yetişkinler İçin Sünnet İşlemi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Eğer belirli sağlık durumlarından dolayı çocuklarınız sünnet olamadıysa bu durumda yetişkin sünneti yapılmaktadır. Kliniğimizde yetişkin sünnet işlemi için alt yaş sınırımız 18’dir. Bu yaşın üzerinde olan kişilere de sünnet işlemini yapmaktayız. Yetişkinlik farklı bir aşama olduğu için daha detaylı ve dikkatli bir şekilde sünnet işlemini gerçekleştirilmelidir. Böylece hassas bir durumun oluşmasını engellemiş olur.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte, penisin gelişimini tamamlamasından sonra yapılan sünnetlerde, derinin yeterinde geriye çekilmesi, işlemi kolaylaştırdığından sünnet sorunsuz olarak yapılabilmektedir. Erişkin sünnetlerde gerekli bakım ve itina ile iyileşme süreci hızlanmakta olup, uzman kişiler tarafından yapılması önemlidir.
Kadir Mutlu Sünnet Kliniği
Sünnet fobisi günümüzde sanıldığından daha az olduğu belirten Kadir Mutlu, eski dönemlerdeki ilkel yöntemlerin, kötü arkadaş şakaların ve korkuların artık çok az olduğuna değinmektedir. Sünnet olmuş çocukların sünnet sonrası hızlı iyileşme süreci, sünnet esnasında acı hissetmemesi gibi durumların genel kanıyı değiştirdiğini belirmektedir.
Kadir Mutlu, klasik sünnet olarak da bilinen cerrahi sünnet yöntemini önermektedir. Kliniğimize başvuran aileler yenidoğan dönemde ya da psikolojik travma yaşını atlattığı dönemlerde gelmektedir.
Sonuç olarak, çocuk sünnet yaşına aileler karar vereceğinden yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sünnete karar vermeden önce mutlaka uzman görüşü almak için görüşme yapılması çok önemlidir.
Sünnet alanında profesyonel bir hizmet almanın ilk adımı karar vermeden önce bizimle iletişime geçebilir ve uzmanlarla görüşme sağlayabilirsiniz..